Witaj w sklepie Cukierniczyraj.pl - Akcesoria cukiernicze od A do Z

Masy Cukrowe i Lukier Plastyczny

Nazwa produktu Cena Kup Teraz
89,99 zł  79,97 złKup Teraz
33,99 zł  26,45 złKup Teraz
29,99 złKup Teraz
38,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
16,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
8,99 złKup Teraz
5,00 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
10,99 złKup Teraz
115,00 złKup Teraz

Stron:  1      Wyświetlono rekordy od 1 do 16 (z 25 znalezionych produktów)

Masa cukrowa i lukier plastyczny

Lukier plastyczny to masa cukrowa będąca idealnym składnikiem służącym do pokrywania tortów lub ciasteczek, jak również do wykonywania dowolnych dekoracji w postaci figurek, kwiatów czy koronek zdobiących brzegi tortu. Lukier plastyczny znają wszystkie osoby interesujące się kulinariami, a w szczególności wyrobem efektownych słodkości. Ten kolorowy jadalny materiał pozwoli na efektowne pokrycie tortu, np. na przyjęcia dla dzieci, wesela lub jubileusze. Masa cukrowa tego typu to także najlepszy pomysł na wyrabianie figurek umieszczanych na deserach w formie ciekawej dekoracji, która przyniesie dzieciom mnóstwo radości i będzie cieszyła oko dorosłych gości. Dobra plastyczność masy i jej różnorodne kolory nadadzą każdemu wypiekowi niepowtarzalnego uroku. Lukier plastyczny można też w łatwy sposób barwić poprzez dodanie barwnika cukierniczego, naturalnego syropu lub soku, co pozwala na uzyskanie masy do dekoracji w dowolnym kolorze.

Szeroki wachlarz zastosowań

Idealna konsystencja lukru plastycznego sprawia, że łatwo się go wałkuje, wycina z niego wzory i tworzy dowolne formy dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się do zdobienia tortów, ciastek, pierniczków i innych wymyślnych deserów. Stanowi także ciekawą propozycję urozmaicającą powszechnie znane słodkości. Lukier plastyczny dostępny w różnych kolorach sprawi, że Twoje wypieki nabiorą tęczowych barw i ucieszą zwłaszcza najmłodszych miłośników słodyczy. Produkt jest sprzedawany w opakowaniach o różnej pojemności, dlatego możesz zdecydować, ile słodkiej masy potrzebujesz do własnego użytku.

Perfekcyjna masa cukrowa do zdobień i dekoracji

Nasz lukier to produkty znanych i cenionych w cukiernictwie producentów jak Wilton czy Irca. Jego atutem jest nie tylko wyjątkowo delikatny smak jak i aksamitna konsystencja, która doskonale prezentuje się na uroczystych tortach. Doskonała receptura lukru sprawia, że jest plastyczny jak modelina czy plastelina i równie łatwo i przyjemnie się z nim pracuje. Dzięki zastosowaniu takiego lukru będziesz w stanie pokryć tort cienką, delikatną i jednocześnie jedwabiście gładką warstwą, która nie przytłumi smaku ciasta. Śnieżnobiały lukier plastyczny jest niezastąpiony do zdobienia tortów w modnym stylu angielskim.

Prosty przepis na dobry lukier plastyczny

Do pokrycia tortu o średnicy 25 cm potrzeba ok. 1 kg lukru. Oczywiście lukier do zdobienia ciast można przygotować również samodzielnie. Poniżej zamieszczamy przepis na smaczny lukier, który można przygotować z łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się on zwłaszcza do zdobienia małych wypieków jak ciasteczka czy muffinki. Do pokrycia powierzchni tortu czy lepienia figurek bezpieczniej skorzystać ze specjalistycznej, cukierniczej masy cukrowej, która dzięki podwyższonej elastyczności nie pęka i nie kruszy się, co sprawia, że tort wygląda estetycznie również po pokrojeniu.

Składniki na dobrą masę cukrową:

  • ok. 400- 500 g cukru pudru przesianego przez sitko,
  • 50g glukozy w proszku (można użyć glukozy w płynie, ale należy wtedy zredukować ilość wody w przepisie),
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 35 ml gorącej wody,
  • aromat waniliowy, migdałowy, cytrynowy, pomarańczowy;
  • opcjonalnie barwnik spożywczy lub syrop dla uzyskania kolorowej masy cukrowej.

Przygotowanie masy cukrowej nie jest trudne, ale wymaga zachowania kilku zasad. Zaczynamy od zalania żelatyny zimną wodą, po 10 minutach podgrzewamy żelatynę z wodą i glukozą w kąpieli wodnej do całkowitego połączenia. Uwaga: Nie można dopuścić do zagotowania się mieszanki. Po przestygnięciu stopniowo dodajemy cukier puder i zagniatamy. Najważniejsze jest dodanie odpowiedniej ilości cukru pudru, ponieważ to wpłynie na jego plastyczność i elastyczność. Dalej postępujemy jak z gotowym lukrem, wałkujemy i popuszczamy wodze fantazji. Życzymy udanych i pięknych wypieków!

Pokaż: